Het verhaal achter het ooglaseren gaat alweer even terug. Al in 1985 ontwikkelde Donna Strickland en Gerard Mourou de lasertechniek die revolutionair was. Voor deze techniek ontvangen ze nu in 2018 de nobelprijs in de natuurkunde. We kunnen dus wel stellen dat de techniek baanbrekend en inmiddels allang niet meer in de kinderschoenen staat.
De ooglasertechniek is helemaal volwassen geworden
Hiermee kan een gedeelte van de angst misschien al een beetje worden weggenomen. Want angst voor deze techniek heeft voor veel mensen een lange tijd weerhouden om een dergelijke operatie te ondergaan. Dat een dergelijke angst vandaag de dag niet meer nodig is en dat het voor veel ogen geschikt is proberen we je hieronder duidelijk te maken.
Mijn ogen zijn toch niet geschikt voor een behandeling
Wanneer je geïnteresseerd bent in een laserbehandeling en je bezoekt een kliniek dan zal je altijd eerst te maken krijgen met een vooronderzoek. Bij dit onderzoek zal er worden gekeken naar de dikte van het hoornvlies. Maar ook hoe groot de iris wordt bij het onttrekken van licht (om eventuele halo vorming te kunnen inschatten). Aan het einde van dit onderzoek zal zowel jij als de arts een goed beeld hebben van de mogelijkheden.
Laseren is dat niet het wegbranden van het hoornvlies?
Veel mensen denken ten onrechte dat er bij het laseren van de ogen een deel van het hoornvlies wordt weggebrand. Dit is niet waar. Bij het laseren wordt er geen gebruik gemaakt van een warmtestraal, maar een koele bundel licht.
Laseren kan snel misgaan en is onherstelbaar
Dit soort verhalen doken vooral in de jaren negentig nog wel eens op. Bij elke nieuwe techniek kunnen er zaken fout gaan. Maar anno 2018 is de apparatuur zo sterk verbeterd en hebben de artsen zoveel meer ervaring dat dergelijke verhalen echt tot het verleden behoren. Nu blijft elke operatie natuurlijk risicovol en ligt dit bij de ogen nog wel even wat gevoeliger natuurlijk. Echter de klinieken van vandaag kennen ervaren mensen die goed weten wat ze moeten doen, ook als er complicaties optreden naar een operatie. De meest voorkomende noemen we hieronder op:
De ogen worden over of onder gecorrigeerd
Wanneer dit gebeurd kan dit met een tweede operatie verholpen worden. Al moet de dikte van het hoornvlies dit wel toelaten. In het vooronderzoek wordt er naar de dikte gekeken. Het is wel goed om eens navraag te doen bij de arts of een tweede operatie eventueel mogelijk is mocht dit nodig zijn. Aan de hand van het antwoord kan je dan zelf een goede afweging maken.
Misschien zie ik straks wel halo’s?
Zoals we eerder al aan gaven zal er tijdens het vooronderzoek gekeken worden naar halo vorming in het vooronderzoek. Als dit bij het onderzoek geen problemen lijkt op te leveren maar je ervaart ze wel na de operatie, heb dan vooral geen paniek. Dit trekt na verloop van tijd weg.
Andere voorkomende problemen zijn droge ogen of mogelijk infecties. Maar met de goede medicatie zijn deze goed te behandelen.
Heb ik straks echt geen bril meer nodig?
Na de operatie mogelijk kan zijn dat ze ogen niet geheel tot nul terug te brengen. Dit zou kunnen inhouden dat je misschien daarna toch nog aan een ondersteunend bril moet. Vraag hier ook naar bij het vooronderzoek.
Tot slot: Kies voor een erkende kliniek
Als het een grote wens van je is om zonder lenzen of bril door het leven te gaan dan kan het ooglaseren echt een uitkomst. Zorg ervoor dat je een goede en erkende kliniek uitzoekt. Bekijk hiervoor dus vooral de reviews en ervaringen van anderen op dit te bepalen. Goede klinieken zijn bijvoorbeeld Visusoogkliniek, Rijnzicht Oogkliniek of Dutch Clinic. Die scoren in de reviews een negen of hoger. Maar oordeel vooral zelf natuurlijk!